Сокальська ЗШ І-ІІІст. №2П`ятниця, 19.04.2024, 13:21

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 284

Статистика

Головна » 2013 » Грудень » 23 » 14 жовтня - Покрови
02:15
14 жовтня - Покрови

14 жовтня – в Україні відзначається велике християнське свято з'явлення пресвятої Покрови, Повна назва свята — день Покрови Пресвятої Богородиці.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці має дивовижнуісторію виникнення. Воно встановлене на честь з'явлення Божої Матері в одному з храмів Константинополя. За переказом, коли на місто напали, жителі молилися всю ніч у Влахернському храмі, де зберігалася риза Богоматері. Саме в цей час Андрій–юродивий та його учень Єпіфаній побачили під церковним склепінням появу Пресвятої Богородиці в оточенні ангелів, пророків і апостолів. Осяяна світлом Богородиця  увійшла до храму і довго молилася за весь християнський світ, а потім, підійшовши до престолу, зняла з голови омофор(покров) і широко розпростерла його над головами народу у храмі. Ніхто, крім святого Андрія і Єпіфана, цього не бачили, але всі повірили в їхню розповідь. Звістка про цю подію швидко поширилася серед людей. І всі почали так голосно радіти, що перелякані араби відступили без бою. Від того свято Покрови Богородиці  і дістало свою назву.

Загальновідомою ознакою Покрови є те, що вона покриває Землю або листям, або снігом. 
До Покрови завершувався період сватань і приготування до весіль, який починався після 
Першої Пречистої

На Покрову у давнину розпочинався весільний сезон. Цього дня до церкви поспішали вдови, самотні жінки і дівчата, яким не довелося вийти заміж. Вони молилися про те, щоб стати під покров Богородиці. Залишилося примовляння: «Свята Покрівонько, покрий мою голівоньку, хоч хусткою, хоч ганчіркою, аби не була дівкою», тому на Покрову ворота у двір, де була дівка на виданні, не зачинялися, «щоб старости йшли».

Також до початку жовтня закінчуються усі найважливіші сільські роботи на землі (в тому числі сівба озимих) — завершений хліборобський цикл робіт.

В Україні це свято почали вшановувати ще за часів Ярослава Мудрого. Про це свідчать храми на честь Покрова Богородиці, побудовані в ХІ сторіччі.

Запорозькі козаки вважали своєю покровителькою саме святу Покрову. Адже вона завжди була покровителькою українських лицарів. Існує навіть переказ, що після зруйнування Запорозької Січі в 1775 році козаки, що пішли за Дунай, взяли з Січі до своєї нової домівки найдорожче — образ Покрови Пресвятої Богородиці.Цього ж дня козаки вибирали нового отамана.

з 1999року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. Це дуже важливе свято для нашого народу, адже козацтво відігравало вирішальну роль у встановленні нашої держави.

Українська Повстанська Армія, яка постала в час другої світової війни, теж обрала собі свято Покрови за день Зброї, віддавшись під опіку святої Богородиці.

 

Народні прикмети у цей день:

Якщо лелеки до цього дня вже відлетять до вирію, значить, зима буде холодна й рання.

Якщо береза й дуб до цього дня залишаться без листя, то це віщує теплу зиму й легкий рік.

Якщо цього дня вітер дме в різних напрямках, то зима буде мінлива.

Якщо вітер дме з півночі, то зима буде холодною, сніжною, відповідно, якщо дме з півдня, то буде тепло протягом зими. 

 

Наша школа також не забуває традицій цього свята. У цей день були організовані «Козацькі забави» для учнів 2-4 класів, де перемогу вибороли 4 –А клас та 2-А клас. Вони показали справжній козацьких дух та твердість переконань. Ввечері буди організовані «Козацькі забави» для учнів 9-11 класів. Вчитель Захисту Вітчизни підготував різноманітні конкурси, а саме: конкурс стройової підготовки,  інтелектуальний конкурс, «Снайпер», «Силачі», пісенний конкурс та найцікавіший для усіх «Лист турецькому султану». Усі команди змагалися гідно та перемогу отримав найсильніший, найспритніший, найрозумніший 10 – Б клас. Переможців нагородили почесними грамотами та призами.

 

Отже сьогодні Покрова – це свято не тільки народне і релігійне, а й національне.

Переглядів: 828 | Додав: IGROK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу

Пошук

Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz