Сокальська ЗШ І-ІІІст. №2П`ятниця, 29.03.2024, 16:58

Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 284

Статистика

Головна » 2012 » Жовтень » 29 » Стежками воїнів УПА
18:44
Стежками воїнів УПА

      

 21 жовтня пластуни нашої школи, а також пластуни Сокальської станиці   та  братсттво воїнів ОУН УПА вшановували пам’ять героїв УПА,  які поклали голови за незалежність України. Це дійство розпочалось із відвідування церкви, де пластуни та воїни УПА зачитали спільну молитву.  Опісля  ми відвідали село Сілець, де народився генерал – політвиховник Української Повстанської Армії  Іван Климів Легенда. Пластун Богдан Стемковський ознайомив  і нагадав про його життя та діяльність . Були згадані факти, що Легенда навчався у Сокальській гімназії, яку закінчив з відзнакою, організував повстанський рух та створив ОУН на Сокальщині.    Проте, найцікавіше було ще попереду. Ми завітали до Сілецького НВК « ЗШ І – ІІІ ст.-ліцей», яка носить почесне ім’я великого Учителя нації - Івана Климіва Легенди.  Директор школи та учителі  влаштували нам презентацію з життя крайового провідника ОУН УПА під назвою «Шляхами Легенди».  Було зачитано багато віршів про тяжку долю Івана та про його коротке, але з    гордістю прожите життя.                                                        

                                            Земляче мій! В броню уклав

                                             Ти свій талант, натхнення, душу –

                                            Пройшовши крізь огонь і стужу,

                                              Для нас героєм ти постав.

     Опісля пластуни та воїни УПА урочисто поклали квіти до пам’ятника Івану Климіву Легенді та вшанували його хвилиною мовчання. 

Далі мандрівка ставала все цікавішою.  Наступним пунктом нашої зупинки була повстанська криївка у селі Гута. Приїхавши до лісу , де відбувалися воєнні дії, пластуни вшанували пам’ять покладанням  квітів до хреста, а воїни УПА віддали честь полеглим  героям.  Потім була розпалена повстанська ватра, де за традицією пластуни співали пісні. Пластунка Віталія запропонувала воїнам розповісти про тяжкі часи тих років.  Вони згадували 1945 рік, який застав їх раптово та про свої здобутки.

     До пластунів Сокаля долучилися учні Савчинської школи. Був прочитаний вірш « Ніч помсти»,учні виконали пісню «Україно!»   Братчик Євген згадав про Петра Васильовича Лагоду( псевдо Громовий), родом зі села Шмітків, який дочекався вільної та незалежної  України.  Нас познайомили з його внучкою Лесею Петрівною Лагодою. Вона в свою чергу розповіла  про трагедію людства на території  їхнього села.

    Коли я задала  пластунами  питання : « Які у вас враження від сьогоднішньої мандрівки?»,   вони відповіли : « Нам дуже сподобалася ця поїздка. Нам було цікаво дізнатися  про Івана Климіва Легенд, чиїм ім’ям названо одну із вулиць .   Для нас зробили презентацію про безсмертну людину, яка пройшла через терена важкого часу. Ми хотіли б побажати повстанцям та всім учасникам визвольних змагань, щоб вони і надалі були такі веселі, здорові, жили довго і в нічому не мали недостатку ».

Братчик Євген поділився і своїми враженнями : «Ми тривалий час планували з нашими  пластунами проїхатись до криївки у Шмітківський ліс Савчинської сільської ради. На жаль, погодні умови не завжди сприяли.  І ось сьогодні, у такий гарний і сонячний день, ми зустрілися з нашими старшими побратимами, які приєдналися до нас і ми здійснили власне давно жадану мандрівку на повстанську криївку».

       Тут провели традиційно  пластову – повстанську ватру, де наші пластуни і учні  мали можливість читати вірші, співати пісень, а також слухати старших побратимів братства воїнів ОУН УПА. До нас долучився Володимир Петрович Чуб, який тривалий час був директором школи на цих теренах. Він розповів історію створення криївки та презентував книжечку, яку спільно з вчительським колективом Савчинської школи підготували та розробили про відомих повстанців, які захищали Україну в 40 – их роках. Також чудово звучала поезія з вуст учнів Савчинської школи. 

   Не зважаючи на такий насичений день наші побратими- повстанці почували себе впевнено, бадьоро та емоційно, а діти отримали масу задоволення від такої насиченої цікавої подорожі.

                                      Ільницька Наталія, член гуртка «Юний журналіст» Сокальського НВК «ЗШ І-ІІІ ст№2-ліцей»

Переглядів: 1464 | Додав: IGROK | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу

Пошук

Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Друзі сайту


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz